Иран: Затворени за вярата си


Местоположение: Азия

Население: 77,891,220 (юли 2011)

Религии (%): мюсюлмани (98.64), християни (0.51), бахаи (0.40), други (0.45)

Ръководител: Президент Махмуд Ахмадинеджад

Форма на управление: Теократична република


Иран има най-голямото шиитско ислямско население в света. Християните съставляват половин процент от населението. Отношението на иранците към религията може да изглежда противоречиво – много целомъдрено на публични места, но много по-малко насаме. Съдът може да наложи смъртна присъда на мъж вероотстъпник и доживотен затвор на жена отстъпила от вярата. На практика, Иран е религиозна диктатура, където малко неща могат да се извършат без одобрението на Съветът на пазителите на моллите.

Религиозното преследване на някой малцинствени групи се усилва след 2005. Това важи за бахаите, суфистките мюсюлмани и християните, особено вярващите с мюсюлмански произход. Почти всички християнски дейности са забранени, особено когато се отнася до персийския език – от споделянето на вестта за спасението чрез вяра в Христос до Библейско изучаване и издаването на Библии и друга християнска литература. Въпреки това, жестокото отношение към християните от страна на режима, още повече разпалва огъня на вярата и прибавя нови спасени към църквата в Иран.

Можете да напишете окуражително писмо до следните затворени за вярата си християни в Иран:


Юсуф Надархани

Пастор Юсуф Надархани е арестуван през октомври 2009, след като повдига възражение срещу правителството, за това че задължава синът му да изучава Корана. През октомври 2010, пастор Юсуф, водач в Църква на Пълното Евангелие, част от обединението „Църква на Иран“, е осъден на смърт за вероотстъпничество. Преместен е в затвора Лакан, който е под надзора на политическата полиция на ислямската република. През юни 2011, Върховният съд на Иран потвърждава смъртната присъда. В началото на юли 2011, неговият адвокат получава известие, че делото е върнато за разглеждане на революционния трибунал в провинция Гилан, и че Върховният съд ще отмени присъдата, ако пастор Юсуф се отрече от вярата си в Христос. Отмяната на присъдата зависи от отричането му от вярата си и обръщането му към исляма. Ако пастор Юсуф бъде екзекутиран, неговата смърт ще бъде първата съдебна екзекуция на християнин в Иран през последните две десетилетия.

Prison address:
Youcef Nadarkhani
Lakan Prison
Rasht
Islamic Republic of Iran


Мехди „Петрос“ Фороутън

Мехди „Петрос“ Фороутън, 27 годишен пастор в Иран, е арестуван през януари 2010 и обвинен в престъпления против националната сигурност и богохулство против исляма. Въпреки, че е намерен за невинен по обвиненията в богохулство и освободен под гаранция един месец по-късно, пастор Фороутън е осъден на една година затвор и му е наредено да се яви в затвора. За разлика от повечето хора, които чакат съдебното разпореждане за арест, пастор Фороутън се явява в затвора на 25 септември, 2011, за да започне излежаването на присъдата си. Почти веднага, пастор Фороутън е преместен в лагер за лечение на наркозависими в Шираз, наричан още „края на пътя“ за наркозависимите и дилърите на наркотици.

Prison address:
Mehdi Forouton
10KM After Abelabad
Pirbanu Prison
Shiraz, Fars State, Iran


Бехнам Ирани

Бехнам Ирани, 41 годишен пастор от Карай, Иран, е осъден през януари 2011 за престъпления против националната сигурност на една година затвор. След доброволното му предаване на властите за излежаване на присъдата на 31 май, той научава, че ще бъде принуден да излежава 5 години затвор във връзка с предишна присъда. На 14 април, 2010, служители на Министерството на разузнаването и националната сигурност извършват внезапна проверка на домашната църква, която Ирани ръководи и му нанасят побой, преди да го арестуват. Независимо, че е освободен под гаранция два месеца след ареста му, по-късно получава едногодишна присъда. Ирани първоначално е арестуван през декември 2006 и е съден за престъпления против националната сигурност. Освободен е през януари 2007, но скоро след това отново е арестуван, съден и осъден на 5 години затвор. Ирани никога преди това не е бил каран да излежава присъдата, която сега изтърпява.

Prison address:
Behnam Irani
Ghezel Hesar Prison
Karaj
Albourz State
Iran


Няма коментари: