Туркменистан: Затворен за вярата си



Местоположение: Азия
Население: 4,997,503 (юли 2011)
Религии (%): мюсюлмани (96.16), нерелигиозни (2.00), християни (1.83), евреи (0.01)
Ръководител: Президент Курбангули Бердимухамедов
Форма на управление: светска демокрация и президентска република

Съгласно конституцията, Туркменистан е страна със свобода на религията. На практика обаче, тази свобода е ограничена до сунитския ислям и руското православие – всички други форми на исляма и религиите изповядвани от малцинствата са обект на строги ограничения и подтискане. Враждебността срещу всички други, различни от православието, християнски вероизповедания продължава повече от десет години. Почти всеки чуждестранен християнин е бил изгонван от страната. Няколко местни пастири са били изпращани в заточение, бити, глобявани с големи суми или затваряни. Вярващите продължават да бъдат заплашвани и им се забранява да се събират. Регистрацията е труден, почти невъзможен процес, и когато се осъществи, поставя църквата под по-стриктен надзор.

Можете на изпратите окуражително писмо на следния затворен за вярата си християнин в Туркменистан:

Илмурад Нурлиев

Петдесятния пастор Илмурад Нурлиев е аресуван в неговия дом в град Мери, югоизточен Туркменистан, на 27 август, 2010. Обвинен е във вземане на пари от трима човека. Неговата съпруга Мая, и членове на църквата решително отхвърлят обвиненията. По време на процеса, няколко свидетеля срещу 45 годишния пастор са били принудени да дадат свидетелски показания.

Пастор Нурлиев е осъден на 4 години затвор, а неговата съпруга е била заставена веднага да плати „компенсация“, или е рискувала да бъде изгонена от техния дом. Пастор Нурлиев също е бил заставен да се подложи на „принудително медицинско лечение“ за да „отвикне от своята наркотична зависимост“, друго твърдение, което неговата съпруга и членовете на църквата отричат.

През декември 2010, пастор Нурлиев е преместен в трудовия лагер „Сейди“, известен с прилагането на психотропни вещества върху затворниците. Бивш затворник от лагера описва условията, като „тези от средните векове.“

Пастирът е диабетик, и неговото семейство е загрижено за неговото здраве докато е в затвора. Той няма достъп до медицинско лечение. Вместо да работи в пещта за изпичане на тухли към лагера, на пастора е позволено да подстригва затворниците и служителите на затвора. Ръководството на затвора е забранило на пастор Нурлиев да чете Библията.

Prison address:
Ilmurad Nurliev
746222 Lebap vilayet,
Seydi
uchr. LB-K/12
Turkmenistan

Статията може да бъде свалена тук

Няма коментари: