Шри Ланка: Презвитер е пребит до безсъзнание

Източник: Release International

В една от последните атаки над църкви в Шри Ланка тълпа унищожи музикалните инструменти на християнско църква и преби презвитера до безсъзнание по време на молитвено събрание.
Тълпата, наброяваща 30 души и ръководена от трима монаси будисти, нахлула на 8 септември с искането за спиране на християнските събрания в „това будистко село“. Презвитерът и майка му, която се опитала да го защити, имат нужда от медицинска помощ. В деня на нападението друга църква в същата област е отказала да се събере, понеже е била предупредена от полицията за получените заплахи отправени към събранието.
Шест дни по-рано, друг презвитер едва се спасил от подпалване. През нощта той усетил шум в къщата си, изтичал до вратата и заварил кибритени кутийки и леснозапалими вещества, останали като следа от заподозрените подпалвачи. Скоро той получил и няколко заплахи.

* Да се молим за Божият мир и закрила над вярващите в Шри Ланка. Да се молим за утехата на тези, които са били засегнати от последните атаки и за дух на сила и любов за тези християни, които са заплашвани.

Нови сведения:

Християнката Мириам Джалили от Иран е освободена от затвора заедно с 10 други християни, осъдени заради социален протест. Мириам е била осъдена на две години и половина, понеже е член на домашна църква.

През месеците юли и август най-малко 20 християни са били арестувани в Иран. Новият президент на страната, Хасан Рохани, е обещал да подобри религиозните права в Иран, макар че много християни са все още по затворите. Презвитерът Сеид Абедини, който загуби обжалването срещу 8 годишната си присъда за ръководене на домашни събрания, е поискал от президента да удържи на думата си. Международния ден за молитва за освобождаването на презвитера е насрочен на 26 септември, когато се навършва една година от неговото задържане. Да се молим за скорошното му освобождаване от затвора.

Няма коментари: