Игра с огъня


„Горко на непокорните чада, казва Господ, които се съветват, но не с Мене, и които сключват договори, но не чрез Моя Дух, та притурят грях на грях; Които отиват за да слязат в Египет без да се допитват до Моите уста, за да се закрепят със силата на Фараона, и да прибягнат под сянката на Египет! Затова Фараоновата сила ще ви бъде за срам, и прибягването под египетската сянка за смущение. ... Те всички ще се срамуват поради люде, които не могат да ги ползват нито да бъдат помощ или полза, но са за срам и дори за укор.” (Исая 30:1-3,5)

Това Божие слово изречено чрез пророк Исая е към цар Езекия и първенците на Израил, които в момент на криза са се изкушили да положат своето упование и надежда в египетския цар Фараон, от който са чакали подкрепа и избавление от надигналият се против тях асирийския цар Сенахериб и неговата непобедима за времето си армия (4 Царе 18).

Това е минало, но за съжаление виждаме този модел на поведение да се повтаря многократно с повечето от нас, които въпреки, че сме повярвали във Всемогъщия и Милостив Бог, продължаваме във време на кризи да уповаваме на близки на нас фараони, барони и мамони, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му.

Пиша това във връзка с предстоящите избори и заиграването на много  вярващи с отделни политици и политически партии, даващи измамното усещане за протекция в идващите неясни времена. Пиша това и от позицията на човек, който е бил свидетел на подобни взаимоотношения и единственото, което вижда, като резултат от такива заигравания е много болка и разочарование за опиталите и техните семейства и близки, които по една или друга причина са се надявали да хванат вълната и попътния вятър на политиката. Истината обаче е, че колкото вълната се издига по-нависоко, толкова по-силно тя се разбива в земята, а попътния вятър много бързо сменя посоката си, а често става и насрещен.

Библията и историята на Църквата ни показват, че всички опити на вярващите да намерят решение на своите проблеми, чрез упование в хора, вместо в Бога, са завършвали с провали, чиито негативни последствия много често са засягали цели нации и са оставяли своите печални следи върху живота на много поколения напред.

Ако сме се съединили в едно тяло, нашите погледи трябва да бъдат насочени към главата на това тяло, която е Христос. Той е нашият единствен Водач и Спасител, който знае пътя и може да ни изведе от царството на тъмнината в царството на светлината. Ако някой от силните на деня е жаден и иска да пие от живата вода, която дава спасение и вечен живот на човешката душа е добре дошъл в нашата ‘партия’ (Деяния на апостолите 13:4-12). Ако властта, подбудена от Божия Дух иска да помага в изграждането и трансформирането на тази нация, ние ще се отзовем на драго сърце (Ездра 1:1-4). Ако пък новата власт започне да ни гони заради вярата ни, ще търсим още по-силно Бога и ще го молим за сили, подкрепа и водителство (Матей 5:10-12, 43-48; Йоан 15:18-27), както правят повече от половината християни по света днес. 

Политиката не може и няма вътрешно присъщата сила да даде отговор на надигащите се въпроси и наболели проблеми на съвременното общество. Отговорът за решаването на тези проблеми е скрит в Божието Слово. Ако ти си Божие дете, което иска да носи светлина и промяна в света около себе си, единственото оръжие, което може да ти донесе сигурна победа е меча на Духа, който е Божието Слово. Политиката и светската власт ти дават плътски оръжия, чрез които да воюваш. А оръжията, с които ние воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне на крепости. Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христа. (2 Коринтяни 10:4,5)

И ако все пак някой унесен във вихъра на политическите страсти и измамни илюзии за бърза слава и кариера, които ще използва за ‘Божия прослава’ реши да спре тази игра с дявола и ме попита – А сега, накъде? Просто бих му препоръчал да последва Божия съвет за хора в подобна ситуация в 15 стих на същата 30 глава на Исая, който казва:

„Защото така каза Господ Еова, Святият Израилев:
В завръщане и почивка ще се избавите,
в безмълвие и увереност е вашата сила.”      

Няма коментари: