Освободиха християнските заложници в Сирия


Източници: Фидес, jesus.de, Евангелски вестник

Oтвлечените в понеделник (24 септември – б.пр.) в Сирия гръцки католици вече са освободени, съобщи папската мисионерска служба „Фидес”. По повод освобождаването на 240-те заложници жители на селото се събраха на междурелигиозен празник. Според информация на наблюдатели освобождаването е станало след преговори с местните мъже, участвали в гражданската инициатива Mussalah. Целта на водените преговори преди всичко била „да се избегне братоубийствената и религиозната война”.

Усилията са възнаградени с освобождаване на цивилното население. Някои от похитителите от редиците на опозицията дори решили да се присъединят към народното движение за междурелигиозно помирение, чиято цел е постигане на помирение сред сирийския народ на фона на настоящата етническа и религиозна ситуация в страната. На междурелигиозния празник, организиран от селяните, присъстват всички глави на семейства и стотици засегнати и техни близки, както и християнски и мюсюлмански религиозни водачи.

В понеделник бяха отвлечени 240 християни от село Рабле, в района на град Хомс, който се намира на ливанско-сирийската граница. В продължение на месеци Рабле е обсадено от различни въоръжени групировки. Положителният изход от заложническата криза може да се тълкува като „окуражителен знак на помирение сред цивилното население на размирния район Хомс”, смята местен свещеник.

Няма коментари: